Zoolander RP190

ZOOLANDER RP190

Zoolander RP190


Hingst född 2014, 148 cm. Livmodersimport från Holland.

Bakgrund möderne:

Mor är Orchid’s Natandra född 2010 och ca 144 cm i mankhöjd. Hennes far Kanshebber (146 cm Keur, Prestatie sport&fok) räknas som en av Hollands bästa hoppförvärvare med ett 30-tal avkommor som tävlar motsvarande MSV eller högre i hoppning. Kanshebbers mor Daisy Brown (145 cm) vann EM 1986 och på den tiden var hindren 140 cm höga. Kanshebbers far Krimh ox (152 cm)har också gett stort antal avkommor på högsta nivå varav Knock out (147 cm u. connemaramöderne) som är en godkänd hingst i NRPS och har gått EM i fälttävlan. I norden finns danska godkända hingsten (DSP) Kalypso Skovgaard (148 cm) som gjorde hattrick i Danmark med att vinna 4,5 och 6 årschampionaten i hoppning samt att han gick EM 2017 för Danmark.

Kanshebber är den andra hingsten (efter Kantje’s Ronaldo) som haft avkommor i samtliga 3 discipliner i EM. Kandor van Orchid’s gick 6 st (!) EM efter varandra i fälttävlan, Orchid’s Syria var belgisk mästare i dressyr 2015 och gick EM 2015 samma år, i hoppning har Kosmo van Orchid’s gått EM 3 gånger för Holland och hingsten Karim van Orchid's debuterade 2017 åtta år gammal i sitt första EM för Tyskland och Karl van Orchid’s gick EM 2017 för Belgien, dottern Kyra gick EM i Fontainebleau 2012 med en individuell 8:e plats.

2015 blev Kanshebber utsedd till ”Årets hingst” av den stora franska ponnyorganisationen Poney As och han har hittills 9 st godkända söner runt om i Europa.

Natandras mor Orchid’s Black Star (NF 146 cm e. Kantje’s Carlando ue Ralph) är ett av dom ston som haft störst avelsframgångar på stuteriet. Hon har gett 3 st godkända hingstar ihop med Kanshebber varav 2 st i NRPS; Kosmo van Orchid’s och Kwaliteit van Orchid’s (födelsenamn Orchid’s Lambada) och Kryptonite van Orchid’s blev under 2017 godkänd i den belgiska ridponnystamboken BRp och som skulle bli hennes 12:e och sista avkomma då hon dessvärre fick tas bort kort efter fölningen pga livmodersframfall.

Kosmo (148 cm) har som tidigare nämnt gått EM i hoppning 3 gånger och tog 2017 en individuell 8:e placering och bronsmedalj i lag för Holland, samma år och tävlingsarena gick hans dotter(!) Chanel EM i fälttävlan för Holland som slutade indv 17:e plats och 4:e plats för laget. Kosmo är även far till de NRPS-godkända hingstarna Krachtpatser (147 cm) och Kit Kat van’t Caldenbroeck(148 cm). I sport finns sonen Kinean som går 130 cm hoppning samt sonen King Stayerhofs Jango som under våren 2018 låg på en 22:e plats på FEI rankingen av dressyrponnyer(!).

Kosmo är sedan 2016 kastrerad för maximal satsning på sporten och finns numer endast tillgänglig på fryst semin. I början av 2018 gick han i export till Irland.

Orchid’s Lambada (148 cm, Kwaliteit van Orchid’s är NRPS-stamboksnamnet som måste börja på samma bokstav som sin far) debuterade som 8-åring 130 cm hoppning i Holland och såldes i slutet av 2017 till Tyskland för matchning mot toppen, återstår att se om han behålls som hingst eller ej.

Den sistnämnda godkända helbrodern Kryptonite van Orchid’s (147 cm) är fortfarande ung men mycket lovande för framtiden enligt sin ägare i Belgien.

En annan helbroder som gått svår hoppning är valacken Konzales van Orchid’s med Lars Kersten i sadeln för Holland och gick senare i export till Storbritannien.


Hingstlinje (z-linjen):

Zoolanders far heter Zeppe van Ijsseldijk (147 cm) och född 2007

Han har 2 st helbröder som är godkända, Zimba van Ijsseldijk (NRPS, exp USA) och Zebrano (AES, egna prestationer ZZ-hoppning) dessutom har modern Minoche (137 cm) till dessa även gett dottern Mandy van Ijsseldijk (146 cm e.Radar) som med Zodiak gett godkända NRPS-hingsten Zadar van Ijsseldijk (147 cm) samt Madonna van Ijsseldijk (148 cm) som 2016 gick EM i fälttävlan under holländsk flagg.

Zeppes far Zodiak (161 cm Keur preferent prestatie sport&fok) är en liten varmblodshingst som andvänts mycket i just ponnyaveln och har gett ett flertal ponnyer på hög nivå i hoppning bla EM-ponnyerna Mississippi, Springtime B, Zodianne van de Doevenbree och Zeppe van Ijsseldijk. Han hade bara under 2017 6 st godkända och aktiva söner i NRPS och franska Syndicat Linaro hade med honom i sitt exklusiva utbud fram tills hans död 2012.

Zeppe har med sin ryttare Pam Nieuwenhuis ingått i det holländska landslaget för ponny under 2017 och gått stora tävlingar som Nations cup och EM. Även 2018 ser ut att gå i samma anda och det i kombination med att ingå, liksom sin far, i Syndicat Linaro's avelsprogram.


Vi fann det lite extra kul att både Zoolanders far och morbror ingick i samma landslag under EM 2017 och att dom bärgade ett brons ihop!


Länk till holländska NRPS artikel om Zoolander när han blev godkänd:

https://www.nrps.nl/Nieuws/Nieuwsitem.aspx?ID=12


Foto: Pernilla Hägg

"Zoolander är geniunt prestationsavlad med internationella blodslinjer på högsta nivå i hoppning. Hans stam gör sig mycket bra som föräldare av renraser som New Forest och Connemara."

Zoolander kommer under säsongen 2023 finnas tillgänglig via naturlig betäckning i Hajom, Marks kommun i Västra Götalands län.


Villkor och avgifter:

2000 kr i språngavgift samt 3500 kr vid 90 dagars dräktighet.  3 betäckningar är garanterade stoägaren om dom påbörjas innan Juli månad annars i mån av tid. Pga tävlingar och träningar kan vissa dagar för betäckning inte garanteras. 

Hingstägaren avgör ur ett säkerhetsperspektiv för både sto och hingst om betäckning kan genomföras eller ej. Ev bakskor på stoet skall vara avtagna. Om betäckning av olika anledningar ej kan genomföras är besöket kostnadsfritt för stoägaren.


Om stoet skall stanna kvar hos hingsten blir det till en kostnad av 100 kr/dag. Eftersom det finns begränsat med stallplatser rekommenderas det att stoägaren gör en ultraljudskontroll om vart i brunstcykeln stoet befinner sig för bäst förutsättningar att få dräktigt.

Filmer och videor på släktingar:

Kosmo van Orchid's EM 2017

Morbror Kryptonite van Orchid's

Morbror Konzales van Orchid's

Morbror Orchid's Lambada

Krimh ox

Zeppe van Ijsseldijk EM 2017

Zadar van Ijssedijk med Marie Sandell (FRA)

Madonna van de Ijsseldijk

Zodiak